Gölet; doğal ya da yapay olarak kurgulanmış küçük göllerdir. Biyolojik gölet ya da ekolojik gölet diye adlandırılan sistemler, herhangi bir kimyasal kullanmaksızın kendi kendini temizleme yeteneğine sahip yapay göletlerdir.
Biyolojik Gölet Nedir?
Sayfa İçerikleri
Bu göletler öncelikli olarak su bitkilerinin kullanılması ile ve bununla birlikte biyolojik filtre destek üniteleri (UV filtre, aktif karbon filtre, zeloit filtre) doğal yollarla elde edilen kültür bakterileri sayesinde suyun sürekli olarak temiz, çamursuz ve zararlı mikrop ve bakterilerden arındırılmış halde kalması sağlanan yapay gölet sistemleridir.
Yalnızca filtre sistemleri ve bakteriler değil suyun oksijen ve kirlilik seviyelerinin kontrol edilmesi ve su faunasına ait biyolojik hayatın devamlılığı açısından suyun hareket halinde tutulması ve havalandırılması da şelale ya da su havalandırıcı ekipmanlar aracılığı ile sağlanmaktadır.
Yapay gölet sistemleri esasında doğada var olan doğal göl ve göletlerin uzmanlar tarafından doğanın taklit edilmesi ve kontrol altında bir özel yapay gölet oluşturulmasıdır.
Biyolojik Gölet Nasıl Yapılır?
Yapay gölet uygulamaları uzman ekibimiz tarafından isteğiniz doğrultusunda belirlenen alana uygun ölçülerde yapılması için ön keşif çalışması gerçekleştirilir. Bu çalışmada istenilen gölet özellikleri (ör: koi balıklı gölet, ördek göleti, şelaleli gölet) belirlendikten sonra alana ait yıllık yağış ve sıcaklık değerleri istatistiklerine uygun şekilde filtre, aydınlatma, ısıtma, gölgelendirme, derinlik belirleme ve iklim şartlarına uygun su bitki türlerinin seçilmesi kaydıyla uygulanması düşünülen yapay gölet unsurları projelendirilir.
Biyolojik Gölet Bitkileri Nelerdir?
Genellikle ekolojik gölet uygulamalarında bitki seçimi su derinliği, uygulanacak bölgenin iklim şartları temel olarak baz alınmaktadır.
Özellikle ülkemizdeki iklim çeşitliliği nedeniyle her bölge için aynı bitkilerin kullanımı yanlış bir uygulama biçimidir. Fakat bitki türlerinin iklim şartlarına dayanıklılık gösteren farklı türleri özellikle tercih edilmektedir.
Örneğin: Akdeniz bölgesinde yapılacak olan ekolojik yapay gölet için tercih edilecek bitkiler İç Anadolu bölgesi için uygun olmayacaktır fakat Nilüfer, iris, su kanası, eğir otu gibi bitkiler ülkemizde birçok bölgede sorunsuzca yaşayabilmektedir. Göletlerde bitki dikimi tamamen hidroponik yöntem ile gerçekleştirilmelidir. Çünkü aksi taktirde yapılan dikimlerde su bitkilerinin yetiştirilme saksılarındaki toprak nedeniyle gölet suyu bulanıklaşmaya ve besin yoğunlaşması sayesinde yosunlanmaya elverişli hale gelmektedir. Bu da henüz yeni kurulan bir göletin kendi kendini temizleme unsurunu güçleştirmektedir.
Biyolojik Gölet Yapan Firmalar
Ülkemizde henüz yeni yeni uygulanmaya başlanmış olan bu sistemler özellikle mekanik temizleme sistemlerinin uygulaması açısından Avrupa ülkeleri ve Amerika’da kullanılan sistemlere göre farklılık göstermektedir. Bunun temel sebebi ise biyolojik gölet sistemlerinin tam olarak anlaşılmamasından kaynaklanmaktadır.
Biogol havuz olarak dünya standartlarında biyolojik filtre sistemleri imalatı gerçekleştiren üreticilerin ürünlerini tercih etmekteyiz.
Biyolojik Gölet Kesiti
Ekolojik gölet sistemlerinin daha iyi anlaşılabilmesi için aşağıdaki gölet kesitlerini inceleyebilirsiniz.
Biyolojik Yapay Gölet Fiyatları
Yapılması planlanan ekolojik göletlerin fiyatlandırılması aşamasında birçok farklı değişken olması nedeniyle birim fiyat ya da metrekare fiyat üzerinden belirlenmesi hem bizim hem de müşterilerimiz açısından yanıltıcı olmaktadır. Buradaki değişkenler arasında büyüklük, su hacmi, iklim şartları, tasarım farklılıkları gibi unsurlar temel değişkenlerden bazılarıdır. Bu nedenle BioGöl Havuz olarak proje bazlı fiyatlandırmayı prensip olarak benimsemekteyiz.
Yapay Biyolojik Gölet Maliyeti
Yapay biyolojik göletlerin yapımı bittikten sonraki; temizlik ve bakım maliyetleri uzun vadede ele alındığında biyolojik olmayan yapılara kıyasla yok denilecek kadar azdır. Kendi kendini temizlemesi nedeniyle kimyasal ilaçlama olmaması, suyun sürekli olarak değişimini gerektirmemesi, kullanılan elektro mekanik sistemlerin yani biyolojik filtre, pompa, aydınlatma ve havalandırma cihazlarının seçiminde minimum elektrik sarfiyatına sahip çevreye duyarlı son teknoloji ürünleri tercih etmekteyiz.