Koi Havuzu: Genellikle koi göleti olarak da bilinen, biyolojik göletlere nazaran daha küçük ölçekli ve koi balıklarına özel tasarlanmış yapılardır. Biyolojik koi havuzları ise biyolojik arıtma sistemine sahip kendi kendini temizleyen ve doğayla tam olarak uyumludur. Kendine ait ekosisteme sahip havuzlarımız koi ve japon balıkları için sağlıklı ve huzurlu bir şekilde yaşaması gereken tüm yeterlilikleri sağlama garantisi vermektedir.
Koi balığı: Sazangiller ailesine ait bir balık olup sazanlara nazaran daha evcil ve görsel olarak inanılmaz renkleri olan, son derece dayanıklı bir dosttur. Renkli sazan olarak da bilinir. Süs havuzları için ideal bir türdür. Farklı renklerde oluşunu ıslah yöntemlerine borçludur. Boyutları, renkleri ve desenleri ele alındığında 20 farklı türünün olduğu söylenebilir. Ana vatanı Çin ve Japonya’dır. Güzel görünümlü ve bakımı kolay ve uzun ömürlü olduğu için oldukça popülerdir. Dünyanın her yerinde yapay havuzları ve doğal göletleri renklendirir.
Japonlar koi balığının refahı, varlığı, huzuru, aşkı, başarılı bir kariyeri ve iyi şansı temsil ettiğine inanır. Her bir koi balığı bunlardan biri ile ilişkilendirilmiştir. Örneğin altın renkli koi varlık ve zenginliği, siyah renkli olanı başarılı kariyeri, beyaz renkli olanıysa huzuru temsil eder.
Çin mitolojisine göre ise akıntısı en güçlü nehir olan Yangtze Nehri’nde akıntıya karşı yüzebilen ve nehrin kaynağına kadar ulaşabilen koi balıkları ejderhaya dönüşmektedirler. Ejderhaya dönüşüm hikayesi koi balığının başarı ve azmin simgesi olmasına neden olmaktadır.
Koi Havuzu & Koi Göleti Yapımı
Sayfa İçerikleri
Koiler çok hareketli, çok hızlı üreyen ve çok hızlı büyüyen bir balık türüdür. Bu nedenle koi havuzlarının belirli şartları taşıması gerekmektedir. Tavsiye ettiğimiz koi havuzu standartları:
- İklim şartlarına göre değişkenlik gösterse de en az 80 cm derinliğe sahip olmalı,
- Ani ısı değişimlerine ve donmalara karşı ısıtıcı sisteme sahip olmalı,
- En az 8m² alana sahip olmalı (balık sayısına göre ve balık büyüklüğüne göre değişkenlik gösterebilir),
- Suya hareket kazandırmak ve suyun oksijen seviyesinin artırılması için şelaleye sahip olmalı,
- Artık yem ve balık dışkılarının suyu kirletmemesi için rejenerasyon alanları oluşturularak su bitkilerine yer verilmeli,
- UV filtre sistemleri ile su içerisindeki zararlı mikroorganizma ve bakterilerin temizlenmesi,
- Kötü koku, yosun ve su bulanıklığı oluşmaması için gereken yararlı bakterilerin suya eklenmesi,
- Balıkların kış uykusuna yatacakları kışlakların oluşturulması,
- Balıkların gizlenmek, yumurtlamak ya da güneş ışığından kaçabilecekleri gölgelikler inşa edilmeli,
- Yavru balıkların yetişkinlerden saklanarak büyüyebilmesi için çeşitli ebatlarda saklanma odacıklarının oluşturulması,
- Yüzeye düşen yaprak ve ölü bitki artıklarının sudan uzaklaştırılması için toplayıcı motorların eklenmesi,
- Zeminde çeşitli ebatlarda kaya ve çakıllar kullanılarak koiler için eşelenme ve oyun alanları oluşturulması,
- Su temizliği için gölet dibinden çekilen suyun koi göleti için özel olarak üretilmiş biyolojik filtreler yardımıyla temizlenmesi,
- Kullanılan tüm materyaller paslanmayan ve suya salınım yapmayan malzemelerden oluşmalıdır.
Koi Havuzu Nasıl Yapılır?
Koi göleti uygulamaları uzman ekibimiz tarafından isteğiniz doğrultusunda belirlenen alana uygun ölçülerde yapılması için ön keşif çalışması gerçekleştirilir. Bu çalışmada istenilen koi havuzu özellikleri belirlendikten sonra alana ait yıllık yağış ve sıcaklık değerleri istatistiklerine uygun şekilde filtre, aydınlatma, ısıtma, gölgelendirme, derinlik belirleme ve iklim şartlarına uygun su bitki türlerinin seçilmesi kaydıyla uygulanması düşünülen koi havuzu unsurları projelendirilir.
Koi Göleti Fiyatları
Yapılması planlanan koi havuzunun fiyatlandırılması aşamasında birçok farklı değişken olması nedeniyle birim fiyat ya da metrekare fiyat üzerinden belirlenmesi hem bizim hem de müşterilerimiz açısından yanıltıcı olmaktadır. Buradaki değişkenler arasında bakılması planlanan balık sayısı, gölet büyüklüğü, su hacmi, iklim şartları, tasarım farklılıkları gibi unsurlar temel değişkenlerden bazılarıdır. Bu nedenle BioGöl Havuz olarak proje bazlı fiyatlandırmayı prensip olarak benimsemekteyiz.
Koi Havuzu Maliyeti
Koi göletlerinin yapımı bittikten sonraki; koilerin sağlıklı bir hayat sürmeleri için gereken temizlik ve bakım maliyetleri uzun vadede ele alındığında biyolojik olmayan yapılara kıyasla yok denilecek kadar azdır. Kendi kendini temizlemesi nedeniyle kimyasal ilaçlama olmaması, suyun sürekli olarak değişimini gerektirmemesi, kullanılan elektro mekanik sistemlerin yani biyolojik filtre, pompa, aydınlatma ve havalandırma cihazlarının seçiminde minimum elektrik sarfiyatına sahip çevreye duyarlı son teknoloji ürünleri tercih etmekteyiz.
Koi Havuzu Filtresi
Koi havuzları için hazırlanan biyolojik arıtma sisteminin temel dayanağı suyu son teknolojik sistemler kullanılarak (aktif karbon, peroksit, zeloit, biyolojik maya vb.) suyun filtre edilmesine dayanır. Bu unsurlar tamamen insan sağlığına ve çevreye zararsız geri dönüştürülebilen unsurlardır. Kesinlikle herhangi bir kimyasal yapılanma söz konusu değildir. Filtreleme işlemi biyolojik filtre ekipmanları, UV ünitesi, havalandırma ünitesi ve doğal gölet bitkileriyle sağlanmaktadır.