Dere kavramı genel olarak küçük ölçekli akar su yatağı olarak tanımlanmaktadır. Yapay dere ise istenilen alanda istenilen yönde ve boyutta zengin doğal görünümlü tamamen doğal unsurlarla insan eliyle doğaçlamayla üretilmiş yapay su yataklarıdır.

Yapay Dereler

Belirli kaynaklardan çıkan suyun çeşitli kaya kademelerinden aşağı doğru inmesiyle hareket kazanan ve belirli bir yatak rotası boyunca ilerleyen çeşitli boy ve ebatlarda su oluşumlarıdır. Müşteri istekleri ve kullanım amaçları doğrultusunda uzman ekibimiz tarafından tasarlanarak müşteri beğenisi doğrultusunda uygulamaya konulmaktadır. Genellikle şelaleli yapay dereler müşteriler tarafından tercih edilmekle birlikte son zamanlarda biyolojik gölet ve yüzme havuzlarının da birbirine bağlanması konusunda vazgeçilmez bir tasarım unsuru olarak uygulanmaktadır.

Yapay Dere Nasıl Yapılır

Yapay Su yolu uygulamaları uzman ekibimiz tarafından isteğiniz doğrultusunda belirlenen alana uygun ölçülerde yapılması için ön keşif çalışması gerçekleştirilir. Bu çalışmada istenilen dere özellikleri (ör: koi balıklı dere, ördekli dere, şelaleli dere) belirlendikten sonra uygulanacak alana ait yıllık yağış ve sıcaklık değerleri istatistiklerine uygun şekilde filtre, aydınlatma, ısıtma, gölgelendirme, derinlik belirleme ve iklim şartlarına uygun ve isteğe bağlı olarak su bitki türlerinin seçilmesi kaydıyla uygulanması düşünülen yapay dere unsurları projelendirilir. Statik değerlendirmeler sonucu müşteri istekleri doğrultusunda hazırlanan projeye uygun olarak gerçekleştirilir.

Yapay Dere Yapan Firmalar

Türkiye’de uzun yıllardan beridir uygulaması devam eden yapay dere, şelale vb çalışmalar her geçen gün değişen teknolojiler ile daha çevreye duyarlı filtreleme unsurlarıyla üretilmeye, daha doğal bir görünüme kavuşmaya başlamıştır.
Uygulaması yapılan derelerin temel sorunlarından bir tanesi temizlenebilme ve belli periyodik aralıklarla sürekli su değişiminin yapılması zorunluluğudur. BioGöl Havuz olarak kullanmış olduğumuz filtre ve mayalama sistemleri sayesinde bu sorunları büyük ölçüde ortadan kaldırmaktayız.

Yapay Dere Fiyatları

Yapılması planlanan yapay dere ve su yollunun fiyatlandırılması aşamasında birçok farklı değişken olması nedeniyle birim fiyat ya da metrekare fiyat üzerinden belirlenmesi hem bizim hem de müşterilerimiz açısından yanıltıcı olmaktadır. Buradaki değişkenler arasında büyüklük, su hacmi, iklim şartları, tasarım farklılıkları gibi unsurlar temel değişkenlerden bazılarıdır. Bu nedenle BioGöl Havuz olarak proje bazlı fiyatlandırmayı prensip olarak benimsemekteyiz.