Yapay şelale; kalıp kullanılmadan tamamen el ustalığına dayanarak belirli bir alanda bulunan suyun farklı bir alana düşmesi veya belirli bir yerde hareket halindeki suyun yükseklik farkı nedeniyle havadan dökülmesinin yapay olarak oluşturulmasına verilen isimdir.

Yapay Şelale Yapımı

Sadece görselliği ön planda olan yapay şelale, içinde bitki, balık ve benzeri canlıların yer alabileceği, diğerlerinden farklı yapılardır. Yaygın olarak yapay şelaleler temel olarak 2 ye ayrılmaktadır.

  1. İmitasyon kaya imalatı ile süslenen yapay şelaleler.
  2. Doğal kayaların kullanılarak süslenen yapay şelaleler.

Yapay şelaleler moda halini almaktan ziyade, toplumun çevreye karşı duyarlılığının artmasından ve her geçen gün uzaklaştığımız doğal ortamlara olan özlemden kaynaklandığı çok net olarak görebiliriz.
Genel uygulama alanları içerisinde yaşam alanları içiresinde atıl kalmış olan park, bahçe, teras, duvar vb. bölümlerde keyifle dinlenebileceğiniz alanlar oluşturulmaktır.
Bu nedenle yaşam alanlarındaki atıl boşlukların doğal ve sanatsal bir alan olarak kullanılmasına olanak sağlamaktadır.
Şelale uygulamaları görselliğin yanı sıra biyolojik gölet ve biyolojik havuzlarda teknik bir detayın önemli unsurlarıdır. Suyun sürekli olarak havalandırılması ve hareket halinde kalması suyun canlılığını korumakta ve aynı zamanda biyolojik gölet ve biyolojik yüzme havuzları içerisinde yaşam alanı olan diğer canlıların en temel yaşam kaynaklarından biri olan oksijenlenmeyi sağlamaktadır. Buna ek olarak suyun sürekli olarak hareket halinde olması iklimsel olarak yaz aylarında sıcaklığın fazla olduğu bölgelerde hem su serinliği hem de şelale çevresini serinletme amacına hizmet etmektedir.

Yapay Şelale Yapım Aşamaları Nelerdir?

Öncelikle yapay şelalelerin yapılacağı alanların incelenmesi ve kullanım amacına uygun olarak tasarlanacak projeler yardımı ve müşterinin isteği doğrultusunda boyut ve hacim değerleri belirlenerek en uygun mekanik ekipman aracılığıyla inşa edilmektedir.
Yapay şelaleler çelik konstrüksiyon üzeri doğal ya da yapay olarak kaya görünümlü unsurların entegre edilmesiyle hayata geçirilir.

Yapay Şelale Çizimi

Şelale çizimleri uygulamanın yapılacağı alanla direkt olarak ilişkilendirilmesi sonucu bilgisayar ortamında üç boyutlu video animasyon veya fotoğraf olarak tasarlanarak müşterilerimizin onayına sunulmaktadır. Sonraki aşama ise alanın teknik analizlerine uygun olarak projelendirilen yapının inşaa kısmı alanında uzman uygulayıcılar ile yerinde imal edilmektedir.

Yapay Şelalede Kullanılan Malzemeler Nelerdir?

BioGöl havuz olarak projelendirme aşaması tamamlanan imalatlar için gerekli olan temel malzemeler çelik konstrüksiyon ürünleri, su devirdaim mekanik sistemin montajı, yapısal inşaat malzemeleri kullanılmak suretiyle uygulanır. Son aşamada ise uzman tasarımcılarımız tarafından yapıya gerçeklik ve doğallık kazandıracak olan dekor ve süsleme aşaması ile sonlandırılır.

Yapay Şelale Boyası Nasıl Olmalı?

Biogol havuz olarak yapay şelalelerde doğal kayaların kullanılmasını hem gerçeklik hem de uzun ömürlü yapılar ortaya koymak için tercih etmekteyiz. Ancak müşterilerimizin talepleri doğrultusunda imitasyon uygulamalarda doğal gerçekliğe en yakın biçimde imal edilmektedir. Buradaki en önemli unsurların başında imitasyon yapıların boyanma aşamasıdır. Kullanılan boyanın çevreye etkisi, suya salınım değerleri ve özellikle dış mekan yapılarda Ultraviyole güneş ışığına boyanın vermiş olduğu tepki (solma, kabuklanma, tozlaşma) minimum değerlere indirmek için çevre dostu 1. kalite malzemeleri tercih etmekteyiz.

Yapay Şelale Fiyatları

Yapılacak olan şelalelerin fiyatlandırılması aşamasında birçok farklı değişken olması nedeniyle birim fiyat ya da metrekare fiyat üzerinden belirlenmesi hem bizim hem de müşterilerimiz açısından yanıltıcı olmaktadır. Buradaki değişkenler arasında büyüklük, şelalenin taşıyacağı su hacmi, iklim şartları, kullanılacak mekanik filtrasyon ve tasarım farklılıkları gibi unsurlar temel değişkenlerden bazılarıdır. Bu nedenle BioGöl Havuz olarak proje bazlı fiyatlandırmayı prensip olarak benimsemekteyiz.

Yapay Şelale Modelleri

Yapay şelaleler sabit modellemeler üzerinden değil tamamen müşterinin isteği, alanın özellikleri ve kullanım amaçlarına uygun olarak tasarlandığından dolayı modellere ayrıştırmak doğru bir bakış açısı değildir. Dilerseniz aşağıdaki yapay şelale uygulamalarımızı inceleyebilirsiniz.

Yapay Şelale